perjantai 4. lokakuuta 2024

Sinun Isäsi kyllä tietää, mitä Sinä tarvitset ennenkuin häneltä anotkaan

 

Kaverikuva yli 500 vuotta vanhan Marian kanssa


Tervehdys!

Jeesus sanoo meille tänään: ”teidän Isänne kyllä tietää mitä te tarvitsette ennekuin häneltä anottekaan (Matt 6:8).” Lehtori Ulla-Christina Sjöman kirjoitti tuosta ihmeellisestä jakeesta mm. seuraavia ajatuksia: ”Minä huokaan helpottuneena: Kiitos ja ylistys, että on joku, joka tietää mitä minä tarvitsen! Monta kertaa en edes itse tiedä, mitä tarvitsen. Monta kertaa rukoilen ehkä asioita, jotka eivät ole minulle hyödyllisiä tai hyviä. Minä pyydän Herraa vapauttamaan minut oireista sen sijaan, että pyytäisin häntä ottamaan pois pahan juuren. Tahdon saada Jumalan lahjoja, mutta antaja ei niin paljon kiinnosta. Kuitenkin hän on läsnä. Hän kuulee avunhuutoni. Hän on valmis auttamaan minua, kaikessa minun hädässäni. Hän haluaa antaa minulle sen, mitä tarvitsen. Hän on valmis auttamaan minua, vieläpä ennen kuin minä tietoisesti olen pyytänyt häneltä apua.”

Jumalan huolenpito on ihmeellistä. Hän tuntee minut ja Sinut. Ja tietää elämästämme kaiken. Hän näkee asiat ja kivut ja niiden aiheuttajatkin. Hän tietää, mitä tehdä. Rukoilen Sinun puolestasi, joka tätä tekstiä luet, että Jumalan Henki hoitaa Sinua juuri tällä hetkellä.

Utön saari syyskuun alussa 2024

Herra haluaa antaa meille selkeän näyn siitä, mitä Hän voi tehdä! Ajattele tätä omalla kohdallasi. On monia asioita, joita olet ehkä vuosia rukoillut (esim. läheisten uskoontulo, paraneminen). Miltä sydämessäsi tuntuisi, jos tietäisit, että se kauan kaivattu vastaus tulee tänään iltapäivällä? Sydämesi pakahtuisi riemusta ja kiitollisuudesta. Tällaisen toivon Jumala haluaa Sinulle antaa. Heprealaiskirjeen 11:1 "Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä." Kuullessamme hänen lupauksiaan kerta toisensa jälkeen ne alkavat vähitellen tunkeutua syvälle sisimpäämme. Meitä kaikkia rohkaistaan: Jumala tulee vastaamaan rukouksiini! Tiedän, että Hän vastaa. Hän ylittää kaikki odotukseni! Hän antaa enemmän kuin osaan anoa tai ymmärtää. Hän on minun rakastava Isäni!

Jumala on lupausten antaja. Ja Raamattu on täynnä lupauksia. Mutta kielteisistä kokemuksistamme johtuen reagoimme Jumalan lupauksiin usein epäilyllä. Onneksi Jumala ei ole kuten monet tuntemamme lupausten antajat. Jumalan lupaukset antavat meille mahdollisuuden tutustua uuteen ja luotettavaan tulevaisuuteen. Ne voivat antaa meille toivoa ja voimaa selviytyä tästä päivästä ja tämänhetkisestä tilanteesta. Vaikka meidän on pelon ja epäluottamuksen vuoksi vaikea uskoa Jumalan lupauksiin, Jumala pitää lupauksensa.

Hautausmaa Utön saarella syyskuussa 2024

Johanneksen 15:5 jakeessa Jeesus sanoo: Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä.”

Moni kertoo, että heidän uskonsa ja hengellisen elämänsä suurin ongelma on heikkous. Mutta usein asia on juuri toisinpäin. Ongelma olenkin minä. Minä haluan hallita, ohjata, päättää. Jumalankin puolesta. Ja Jumala sallii meidän ajautua omien voimiemme äärirajoille, jotta Jumalan voima ja apu kelpaisi meille.

Skotlantilainen evankelista ja kirjailija Oswald Chambers (1874-1919) on kirjoittanut: ”Älä tee suunnitelmiasi ilman Jumalaa. Jumalalla näyttää olevan ihastuttava tapa sekoittaa suunnitelmamme, jotka olemme tehneet ottamatta häntä huomioon: me joudumme olosuhteisiin, joita Jumala ei ole valinnut ja silloin me yllättäen tajuamme, että olemme tehneet suunnitelmamme ilman häntä. Emme ole ottaneet häntä huomioon elävänä todellisuutena. Ainoastaan siten vältymme huolehtimiselta, että otamme Jumalan huomioon suurimpana tekijänä kaikissa suunnitelmissamme.”

Kun olemme kohdanneet totuuden ja antaneet Jumalalle valtuudet tulla avuksemme, hän rientää avuksemme. ”Jumala tuo sinut ulos vankilastasi, mutta Hän tahtoo sinun ensin käsittävän, mikä mielenlaatu on sinua hallinnut – olet pitänyt kiinni oikeudesta itseesi. Heti, kun suostut siihen, että Jumala muuttaa mielenlaatuasi, niin hänen uudesti luovat voimansa alkavat vaikuttaa. Heti, kun käsität, mihin Jumala pyrkii – sinun saattamiseesi oikeaan suhteeseen Häneen itseensä ja myös lähimmäisiisi, hän käskee maailmankaikkeuden kaukaisimpiakin ääriä auttamaan Sinut oikealle tielle.” – Huikea näkökulma ja toivo.

Utön kirkko

Täytin 50 vuotta heinäkuussa 2004. Eräältä ystävältäni sain lahjaksi viikonlopun kestävän hiljaisuuden retriitin. Kun tänä kesänä täytin 70 vuotta, sain jälleen lahjaksi hiljaisuuden retriitin. Sain myös valita paikan, jossa retriitti järjestetään. Hiljaisuuden Ystävien nettisivuilla oli/on lueteltu suuri määrä retriittejä eri puolilla Suomea. Pitkällisen harkinnan jälkeen päädyin valitsemaan paikaksi Utön saaren. Retriitti oli tälläkin kertaa huikean hieno kokemus. Utön saari keskellä merta on jo itsessään kokemisen arvoinen. Ihmeellistä (= lahjaa) oli sekin, että koko retriitin ajan sää oli kesäinen. Aurinko paistoi ja oli lämmintä. Matka yhteysaluksella Nauvon satamasta kesti neljä tuntia. Meri oli tyyni mennen tullen.

Yhteysaluksen kannella ja meri on tyyni

Intialainen jesuiittapappi ja psykoterapeutti Anthony de Mello on kirjoittanut hiljaisuudesta mm. näin: ”Hiljaisuus on kallein aarteemme” Hiljaisuus voi olla tuskallista, mutta se puhdistaa ja tekee mahdolliseksi itsensä ja Jumalan kohtaamisen. Hiljaisuuden kautta me ”pääsemme kosketuksiin” Jumalan kanssa. ”Kaiken voi löytää hiljaisuudessa.”

de Mello edellyttää uskollisuutta omalle rukousohjelmalleen retriitin aikana: ”Järjestä aikaa rukoukseen ja pidä siitä kiinni.” Hän ei hyväksy lainkaan sellaista ajatusta, että ”Minä rukoilen sitten, kun siltä tuntuu.” Hän perustelee käsityksensä omalla kokemuksellaan: ”Juuri silloin, kun ei tunnu hyvältä rukoilla, voi rukouksemme kehittyä suuresti.” Ja hän jatkaa: ”Rukouksella on myötä- ja vastamäkensä. Toisinaan se sekä inhottaa että riemastuttaa. Joskus kumpaakin saman tunnin sisällä. Vaikka on olemassa pikakahvia ja pikateetä, sellaista asiaa kuin pikarukous ei olekaan, aivan kuten ei ole pikarakkautta eikä pikasuhdettakaan. Ne vaativat aikaa. Jumala-suhteeseen täytyy investoida aikaa. On vielä toinenkin syy jäädä silloin kun tuntuu siltä, että pitäisi lähteä. Yleinen elämänkokemus osoittaa, että ihmiset, jotka sanovat rukoilevansa sitten, kun siltä tuntuu, rukoilevat vähemmän ja vähemmän. Sitten heidän täytyy aloittaa kaikki alusta taas.”

Jos et ole koskaan ollut hiljaisuuden retriitissä, käy Hiljaisuuden Ystävien nettisivuilla https://www.hiljaisuudenystavat.fi/  ja etsi sieltä itsellesi viikonloppu, jonne voisit mennä.

Lahjaretriittini oli monella tavalla mieleenpainuva. Se alkoi torstaina ja päättyi sunnuntai-iltapäivällä. Lauantaina aloin tuntea kurkkukipua. Illalla olin jo tosi kipeä ja kuumekin nousi. Paluumatka Utöstä alkoi yhteisaluksella klo 12. Matka Nauvon satamaan kesti neljä tuntia. Sitten Nauvosta kotiin ajomatka kesti kaksi ja puoli tuntia. Kun sitten vihdoin olin kotona, olin niin loppu etten jaksanut muuta kuin syödä vähän ja painua sänkyyn. Seuraavana aamuna kuumetta oli vielä yli 38. Kun tein korona-testin, se näytti selvästi, että retriittini päättyi koronaan. Seuraava viikko meni levätessä, koska mitään muuta en jaksanut. Lepo teki muutenkin hyvää. Pari päivää sitten löysin tekstin, jonka joku toinen sairastunut on kirjoittanut.

Utön rantamaisemaa

"Rakas Jumala, kiitän sinua sairaudesta, joka tuli äkkiä ja yllättäen, sotki kaikki suunnitelmani ja heitti minut sängyn pohjalle tyhjänä ja toimettomana. Kiitos, että annoit minulle tämän voimattomuuden kokemuksen. Kiitos, että teit minut niin heikoksi, että minun on pakko levätä. Sinä näet, minkälaista hullunmyllyä elämäni on välillä ollut. Kiitos, että sinä puutuit asioiden kulkuun ja laitoit minut väkisin lepoon, sillä itse en olisi osannut. Auta minua löytämään, mitä haluat minulle puhua. Tee minulle, miten tahdot."

Elämä on jännä seikkailu. Kaiken keskellä voin löytää aarteen aivan toisesta suunnasta kuin kuvittelin. Kun Jumala sallii elämäämme monenlaisia vaiheita, hän tietää, että ne lopulta koituvat parhaakseni, vaikka en sitä nyt ymmärtäisi! Tärkeintä on yhteys Hänen kanssaan!! Mikään ei ole ihanampaa ja suloisempaa sydämelle kuin tietää, että hän on kanssani.

Jos Sinun elämässäsi on juuri nyt menossa "käsittämätön vaihe", ehkä Jumala sen kaiken keskellä haluaa ottaa Sinut lähelleen, rakastaakseen Sinua, antaakseen Sinulle jotakin sellaista, mitä et ole voinut kuvitellakaan. Olet Hänelle äärettömän rakas ja tärkeä! Uskotko sen?

Walter Winchell

Walter Winchell oli yhdysvaltalainen sanomalehti- ja radiotoimittaja. Hän oli uransa huipulla 1940- ja 1950-luvuilla Hänen kirjoituksiaan julkaistiin 2000 sanomalehdessä. Winchellillä on kaksi tähteä Hollywood Walk of Famella. Jostakin löysin seuraavan lyhyen Winchellin aforismin: ”Tosi ystävä kävelee sisään silloin, kun koko muu maailma kävelee ulos.”

Jos ystävyys on tällaista, Jumalan rakkaus on jotakin vielä paljon enemmän. Tästä rakkaudesta kertoo upeasti mm. Niilo Tuomenoksan tekemän vaellusvirren sanat: ”Sä suostut mahdottoman, mun luona asumaan ja aivan tällaisena mua kaikess´ kantamaan. Et väsy, vaikka usein mä väsyn kokonaan; Sun armos, rakkautesi ei lopu milloinkaan.” Ei vain niin, että Jumala suostuu olemaan rinnallamme! Hän haluaa tuoda apunsa meille, jotta elämämme voisi selkiintyä. 

Lohjan Vivamo (kuvassa Särkyneen Sydämen kirkko)

Anna-Mari Kaskinen on yksi Suomen tunnetuimmista lauluntekijöistä ja runoilijoista. Anna-Mari asui pitkään Vivamossa Lohjalla. Muistan lähtemättömästi erään Anna-Marin kirjoituksen SANA-lehdessä monen vuoden takaa. Siinä eräällä arjen esimerkillä kuvataan Jumalan rakkautta ja huolenpitoa. Kirjoituksen otsikko on "Salaiset varastohuoneet"

”Yhteisöömme (Vivamo) saapui nainen, joka pyysi lupaa päästä tekemään talkootöitä. Ohjasimme hänet notkuvien marjapensaiden ja kirsikkapuiden ääreen ja kohta astia toisensa jälkeen täyttyi elokuun sadosta. Lopulta kaikki marjat oli poimittu. Nainen kysyi, mitä hän seuraavaksi saisi tehdä. Muistin varaston, joka oli täynnä rojua: paperia, leluja, kangaspakkoja ja äänentoistolaitteita. Sen siivoaminen oli ollut listalla jo pitkään, mutta tavaroiden vyöry lannisti yrittäjän jo alkumetreillä. Sinne ei hevillä veisi ketään vierasta. Mutisin naiselle jotain varastohuoneesta, mutta arvelin, että se olisi hänelle liian raskas pala. Nainen halusi ehdottomasti nähdä varastohuoneen. Avasin empien oven ja katsoin anteeksipyytävästi vieraaseen odottaen hänen kääntyvän kannoillaan.

"Voi, olen nähnyt paljon pahempaakin!" hän huudahti herttaisesti. "Jumala johdattaa minut yleensä aina tällaisiin tehtäviin! Välillä saan tehtäväkseni siivota kokonaisia taloja. Hän on järjestyksen Jumala. Kun luon järjestystä ympärilleni, palvelen samalla häntä. Tämä on parasta työtä mitä saatoitte minulle antaa." Kuuntelin hämmentyneenä. Keskellä tavararöykkiöitä hän tarttui lempeällä tavallaan arkaan ja kipeään asiaan. Ajattelin elämän salaisia varastohuoneita, paikkoja, joissa säilytetään menneisyyden painolastia: petettyjä lupauksia, selvittämättömiä ihmissuhteita, kesken jääneitä tehtäviä, epäonnistumisia. Paikkoja, joita ajatellessa pala nousee kurkkuun ja tekee mieli teljetä ovi visusti kiinni, vaikka huone pullistelee tavaran paljoudesta.

Myöhemmin samana päivänä hiivin katsomaan, mitä vieraamme oli saanut aikaan: resuinen romuvarasto oli muuttanut täydellisesti muotoaan. Jokainen tavara oli löytänyt paikkansa, ahtauden sijaan oli saapunut väljyys, yksittäiset tavarat oli aseteltu niin, että huone näytti suorastaan kodikkaalta. Tällaistako on armo? Joku astuu elämäni tunkkaiseen varastohuoneeseen syyllistämättä, kauhistelematta. Joku siirtää laiminlyödyt ja hukkaan heitetyt palaset hellästi oikeille paikoilleen, luo sisälle tilaa, niin että vihdoinkin voin hengittää vapaasti.”

Teksti rohkaisee meitä luottamaan enemmän asioitamme Jumalan hoidettavaksi. On myös asioita, joille me emme kerta kaikkiaan voi mitään.  

Auringonnousu Utössä

Olen vuosien ja vuosikymmenten aikana kerännyt paljon tekstejä ja aforismeja, jotka ovat minua ravinneet ja rohkaisseet. Eräs ystävä lähetti minulle vuosia sitten kortin, johon hän oli kirjoittanut rovasti Oiva Pohjanpirkan laatiman tekstin, jonka sanoma on huikaiseva. Voisikohan tuo teksti olla tarkoitettu meille juuri tänään?

"Ystäväni, uskaltaisitko ajatella, että se mikä elämässäsi nyt tuntuu kaaokselta, voisi olla kohdallasi kuin valmistusta, kuin veräjä, jonka takaa avautuu selkiintyminen, rauha, uskon lepo."  

Tekstissä on vuosienkin jälkeen jotakin sellaista, joka kaiken sotkun keskelle tuo lohdutusta ja toivoa. Muutos on mahdollinen! Olen monesti aiemminkin kirjoittanut, miten Jumala tuli avukseni silloin, kun kukaan ihminen ei siihen pystynyt. Hän suostui tulemaan, vaikka minulla ei ollut hänelle muuta antaa kuin oma mahdoton tilanteeni. Sain tuntea, mitä on armo ja miten ihmeellisesti Jumala rakastaa. Tämä on myös tämän päivän hyvä uutinen. Meille tarjotaan jotakin sellaista, johon meillä ei tuntuisi olevan mitään mahdollisuutta tai ansiota. Emme ole yleensä juuri muuhun pystyneetkään kuin siihen, että olemme saaneet aikaan sotkun!

Norjalainen saarnaaja, kirjailija ja professori O.H.Hallesby on kirjoittanut, miten avuttomuuden hetkemme voivat lopulta koitua meidän onneksemme!  

"Avuton ystäväni, sinun avuttomuutesi on kaikkein voimakkain vetoomus, joka nousee Jumalan hellän isänsydämen luokse. Hän on kuullut rukouksesi heti ensi hetkestä, kun vilpittömin mielin huusit Hänen puoleensa hädässäsi ja öin ja päivin Hän kallistaa korvansa maata kohden varmistaakseen, kääntyykö joku avuton ihmislapsi Hänen puoleensa. Älä ole levoton avuttomuutesi tähden. Älä ennen kaikkea anna sen estää sinua rukoilemasta. Avuttomuus on rukouksen todellinen salaisuus ja liikkeelle paneva voima. Sinun tulisi sen vuoksi pikemminkin kiittää Jumalaa avuttomuudentunteesta, jonka Hän on sinulle antanut. Se on Jumalan suurimpia lahjoja meille. Sillä vasta sitten, kun olemme avuttomia, avaamme sydämemme Jeesukselle ja annamme Hänen auttaa meitä ahdistuksessamme."

Uskosta ja hengellisyydestä on monella aivan vääränlainen kuva. Tämä voi johtua siitä, että kuva Jumalastakin on väärä. Ajatellaan, että ihmisen pitäisi ensin olla parempi, pyhempi tms. jotta Jumalaa uskaltaisi lähestyä. Mutta tästä uskossa ei ole kysymys. Jumala on rakkaus. Hän lähetti ainoan poikansa, Jeesuksen, kertomaan ja näyttämään, minkälainen Hänen rakkautensa on. Jeesus uhrasi henkensä meidän tähtemme, jotta me voisimme päästä Jumalan turviin ja yhteyteen. Kaikki on tehty valmiiksi. Jeesus on sanonut: "Minä olen tullut, että teillä olisi elämä ja yltäkylläisyys." Hän haluaa antaa meille elämän, joka on elämisen arvoista. Ei Hän ole tarkoittanut, että saisimme koko elämämme ajan elää hirveässä pelossa koko ajan miettien, kelpaammeko Jumalalle vai ei? Jumala hyväksyy meidät Jeesuksen tähden!

Olen vuosien myötä oppinut, että hän on aivan toisenlainen, kuin meidän käsityksemme. Hän voi olla läheisempi, kuin yksikään ihminen. Hän haluaa elää meidän kanssamme ja antaa meille yltäkylläisen elämän. Sitä ei voi ostaa rahalla, ei ansaita, se annetaan lahjaksi, armosta, vain siitä syystä, että Hän rakastaa meitä.

Jumala kohtaa meitä ihmisiä arjessa, elämän keskellä. Eräs vanhan testamentin mies kohtasi Jumalan erämaassa. Kun mies ymmärsi asian, hän sanoi: "Herra on totisesti tässä paikassa, enkä minä sitä tiennyt." Tänään Herra muistuttaa, että Hän on myös siellä, missä Sinä nyt olet ja tätä tekstiäni luet. Hän ei pakota, eikä painosta, vaan kysyy lupaa tulla lähelle. Ilmestyskirjassa on monille tuttu kohta: "Katso, Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee Minun ääneni ja avaa oven, Minä tulen hänen luokseen, ja aterioimme yhdessä, minä ja hän." Kuuntele, miten Jumala puhuu sydämellesi. Hän kertoo, miten paljon Hän Sinua rakastaa!!

Tammelan kirkon tornista on huikeat näkymät mm. Pyhäjärvelle

On ”vähintään haasteellista” kirjoittaa Sinulle (tekstini lukija), kun en yhtään tiedä elämän tilannettasi. Ihan joka aamu rukoilen Sinun/Teidän blogini lukijoiden puolesta. Rukoilen aina, että Jumala Teitä siunaisi. Hän tietää tilanteesi ja hän myös auttaa Sinua. Minua on aina puhutellut se, miten Teitä tekstini lukijoita on ympäri maapalloa. Jumala yksi tietää, miten Te olette sivuilleni löytäneet.

Oikein hyvää syksyä Sinulle ja Herramme siunausta kaikkeen elämääsi.

Seppo

seppojkujala@gmail.com

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinun Isäsi kyllä tietää, mitä Sinä tarvitset ennenkuin häneltä anotkaan

  Kaverikuva yli 500 vuotta vanhan Marian kanssa Tervehdys! Jeesus sanoo meille tänään: ”teidän Isänne kyllä tietää mitä te tarvitsette enne...